Eerste hulp bij eenzaamheid

In extreme vorm beangstigt ons een gevoel van eenzaamheid omdat we naast een pijnlijke gevoel van leegte en gebrek aan aansluiting ook een fysieke isolatie ervaren. Daarnaast zijn er ook mildere vormen waar we evengoed een gemis aan verbinding ervaren, terwijl we soms letterlijk omringd zijn door anderen. Deze momenten leiden misschien niet tot een volledige isolatie, maar kunnen ons wel uit ons lood slaan en ons dagelijks functioneren aanzienlijk belemmeren.

Wanneer we ons overdonderd voelen of de grond onder onze voeten wegzakt, worden we overspoeld door allerlei indrukken en emoties. Het brengt ons uit evenwicht en trekt ons uit onze focus, waardoor we even geen beroep meer doen op onze innerlijke wijsheid en kracht. Wanneer dit herhaaldelijk voorkomt, komen we in een gevoel van onzekerheid en ontstaat er een negatieve spiraal die ons steeds meer in een gevoel van eenzaamheid brengt. Hoe langer we op onze grondvesten daveren, hoe meer we ook het contact verliezen met onszelf.

Blog - Eerste Hulp Bij Eenzaamheid - Koromiro - persoonlijke coaching

Om je opnieuw en sterker te verbinden met de wereld en de mensen om je heen, moet je starten bij jezelf. Door nauw in contact te staan met jezelf ben je bewust van je eigen waarden en noden, die je dan ook duidelijker kan communiceren naar anderen toe. Op deze manier leer je jezelf en anderen beter kennen, waardoor jullie op een dieper niveau contact maken met elkaar en aansluiting vinden.

Een eerste hulp bij eenzaamheid is dan ook de verbinding met jezelf herstellen, hieronder vind je hiervoor mijn tips:

1. Zorg voor een goede aarding

Door bewust in contact te staan met de aarde en ons letterlijk grond onder onze voeten te geven, creëren we niet enkel fysiek, maar ook mentaal en emotioneel het gevoel om stevig met beide voeten op de grond te staan.

Als je je niet of onvoldoende geaard voelt, komen tegenslagen sterker binnen en voel je je meer kwetsbaar. Hoe sterker je gronding, hoe sterker je kracht en hoe beter je je in je vel voelt. Aarden is een bewustwording, waardoor je niet enkel vanuit je hoofd leeft, maar waarbij je ook in contact staat met je fysieke, emotionele en intuïtieve wijsheid. Je bent je bewust van je waarden, behoeften en verlangen en je vertrouwt op je eigen kennen en kunnen om hieraan tegemoet te komen.

Tuinieren, wandelen of op blote voeten lopen zijn enkele voorbeelden om je beter te aarden. Maar ook relaxatie- en ademhalingsoefeningen kunnen je hierin ondersteunen.

Als je goed geaard bent, voel je je goed in je vel en heb je een gezonde dosis zelfvertrouwen, waardoor je je weg weet te vinden in het leven.

2. Maak tijd voor ontspanning

De boog kan niet altijd gespannen staan. Om goed te functioneren en om in onze kracht te staan, hebben we geregeld behoefte aan rust en ontspanning.

Soms is het zinvol om er een dag of meerdere dagen voor uit te trekken, maar je batterijen weer opladen hoeft niet altijd ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Letterlijk vertragen in tempo of eens even gaan zitten, kan oprecht deugd doen.

Een powernap, genieten van je favoriete muziek of jezelf trakteren op een leuk boek zijn voorbeelden om je momenten van rust te gunnen. Maar zo zijn er ook tal van activiteiten die een ontspannend effect hebben, zolang jij ervan geniet.

Als je een evenwicht ervaart tussen inspanning en ontspanning, ervaar je meer fysieke kracht en ontwikkel je ook meer veerkracht.

3.Ventileer je bekommernissen en frustraties

Een gevoel van eenzaamheid ontstaat door een gemis aan verbinding of door onvoldoende aansluiting te ervaren met anderen. Dit brengt ons al snel naar een patroon van piekeren, waar onze bekommernissen en frustraties steeds meer aandacht krijgen. Als we deze niet ventileren, verzwaren ze ons systeem. Onze focus helt dan eerder over naar wat niet is of niet luk in plaats van wat wel kan.

Om te ontdekken wat er nog wel mogelijk is, is het belangrijk om ons hoofd en hart licht te houden. Ventileren helpt om je energie en wijsheid te laten doorstromen. Je versterkt hiermee niet enkel je kracht, maar je verruimt ook je mindset waardoor je meer mogelijkheden ontdekt om met de situatie om te gaan.

Schrijven, sporten en een vriend in vertrouwen nemen, zijn mogelijkheden om te ventileren. Om jezelf beter te leren kennen en je verder te ontwikkelen om met meer grip en effectiviteit in je leven te staan, kan persoonlijke coaching je hierin professioneel ondersteunen.

4. Geef jezelf een doel

Doelloos door het leven gaan, slorpt veel energie op. We worden er niet enkel fysiek moe van, maar ook mentaal. Richting en zin aan je leven geven, is een intense energieboost die zowel je focus als motivatie aanwakkert.

Grootste projecten realiseren, kunnen veel voldoening brengen, maar gelukkig kunnen we ook oprecht tevreden zijn met het overwinnen van kleine stappen en het behalen van kleine doelen.

Zijn je mogelijkheden door omstandigheden beperkt? Pas dan ook je doelstelling aan en kies voor haalbare stappen binnen een realistische tijd. Geniet van elke stap en van het onderweg zijn. Kies een manier die op dit moment het best bij je aansluit. Door je einddoel voor ogen te houden, werk je ernaar toe.

5. Zet jezelf in beweging

Door geregeld te bewegen, word je steeds meer bewust van je eigen lichaam, je eigen functioneren en de omgeving waarin je je bevindt. Het brengt je sterker in contact met jezelf, waaruit je ook doelbewuster contact maakt met anderen. Zo deint de verbindende kracht met jezelf ook uit naar anderen toe, waardoor je je ook weer deel voelt van een groter geheel.

Door jezelf in beweging te brengen en te verplaatsen, vergroot je je leefwereld en geef je jezelf de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Ergens bij horen vinden we even belangrijk als onszelf kunnen zijn. Hierdoor beleven we momenten van geluk en geven we betekenis aan ons leven.

Door jezelf de nodige rust te geven en tegelijkertijd stil te staan bij je drijfveren, ontwikkel je aandacht voor je behoeften. Jezelf hierin respecteren en eraan tegemoetkomen, brengt voldoening in je leven.  Hoe bewuster je bent van eigen mogelijkheden en grenzen, hoe vlotter je dit kan communiceren en je een band kan creëren met anderen, waarin iedereen zichzelf kan zijn.