‘Eenzaamheid’ uitgepakt tijdens de feestdagen

Eenzaamheid heeft altijd al deel uitgemaakt van ons menselijk bestaan en wordt door velen intenser ervaren tijdens de feestdagen. Het is een pijnlijk gevoel van gemis, leegte of verlatenheid. Het kan ons parten spelen wanneer we effectief alleen zijn, maar soms voelen we ons ook in gezelschap alleen.

Het Coronatijdperk met de opgelegde maatregelen en het bubbelprincipe maken dit gevoel nog complexer. Velen beseffen nu des te meer dat ze een beperkt netwerk hebben, waarbij ze mogelijks onvoldoende of geen aansluiting vinden. Toch probeert men dit beklemmend gevoel dikwijls weg te stoppen uit schaamte omdat men in eerste opzicht in het dagelijks leven niets te kort komt. We leven namelijk in een individualistische wereld waar materie en prestatie hoog gewaardeerd worden.

Blog eenzaamheid uitgepakt tijdens de feestdagen - Koromiro

Doorbreek het taboe

De naderende feestdagen en jaarwisseling drukken ons echter collectief met de feiten op de neus. Het is dan ook tijd om het taboe te doorbreken en om het toegestopt vat doordrenkt met eenzaamheid uit te pakken.

Een gevoel van eenzaamheid heeft ons allemaal al wel eens kortstondig of langdurig overvallen. Het  vertelt ons meer over een onderliggende behoefte die we graag willen vervullen.

Zo ervaren mensen een gevoel van eenzaamheid wanneer ze op zoek zijn naar een levenspartner om een diepe emotionele band mee te beleven. Ze verlangen naar een intimiteit waarin ze elkaar kunnen vertrouwen en affectie delen. Bij de behoefte aan fijne vriendschappen en kennissen gaat het over een gevoel van eenzaamheid op een breder sociaal vlak. Men is op zoek naar vervullende relaties om steun en plezier te ervaren. Het verlangen om een groep mensen te vinden met gelijksoortige interesses en waarden kan ook tot een gevoel van eenzaamheid leiden.

Wanneer mensen door omstandigheden fysiek alleen komen te staan, ontstaat er ook gevoelsmatig een overtuiging van er helemaal alleen voor te staan. Het ervaren van gebrek aan steun versterkt de gedachte en het gevoel dat geen enkel mens nog geïnteresseerd is in hoe het met je gaat. Dit alles kleurt de sfeer van eenzaamheid met een doordringende pijn van zich verlaten en afgesloten te voelen.

We zijn sociale wezens en willen er bij horen om ons zijn, kennen en kunnen met anderen te delen. Wanneer we door omstandigheden dit niet kunnen, durven of willen delen, ervaren we een gemis aan werkelijke verbinding. Wanneer dit herhaaldelijk of langdurig voorvalt, ontstaat er een gevoel van eenzaamheid. De kern van eenzaamheid is dus het gebrek aan verbinding doordat je geen deel uitmaakt van een groep mensen bij wie je je thuis voelt en jezelf kunt zijn.

Doorbreek het patroon

De Coronamaatregelen verzoeken ons om meer op ons zelf te zijn en te leven. Hierdoor richten we ons nog meer op onze eigen binnenwereld en hebben we minder contact met elkaar. Wanneer we dit bijkomend ervaren als geen interesse meer hebben voor elkaar, zijn mensen geneigd zichzelf steeds meer mentaal en emotioneel vast te zetten met een onbehaaglijk en zelfs pijnlijk gevoel als gevolg.

Eenzaamheid uitgepakt tijdens de feestdagen - Koromiro

Een belangrijke sleutel om dit patroon te doorbreken is om dit moment te zien als een kans om verbinding te maken met jezelf. Leer jezelf beter kennen, omarm je dieperliggende behoeften en verlangen en probeer eraan tegemoet te komen. Voed je zijn en eigenwaarde in kleine dagelijkse momenten en maak bijvoorbeeld tijd om te luisteren naar je favoriete muziek of zoek net de stilte en rust op in de natuur waarnaar je al zo lang verlangt.

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Spreek af met iemand, maak samen een wandeling en geef eerlijk aan hoe je je voelt. Durf in de diepte van het gesprek te duiken en geef ruimte aan ieders eigenheid. Het is net daar dat je elkaar wezenlijk ontmoet. Dit is anders dan onze connecties op sociale media. Het is niet omdat je veel connecties en gezellige of zelfs betekenisvolle gesprekken met hen hebt, dat je ook dieper verbonden bent met elkaar. Alsnog missen we belangrijke elementen van een hartverwarmende menselijke communicatie. Denk hierbij aan iemands fysieke aanwezigheid, een gedeelde stilte of een hilarisch moment.

Kortom, wanneer onze verwachting over verbinding niet overeenkomt met de daadwerkelijke band die we met anderen ervaren, ontstaat er een gevoel van niet begrepen te worden of geen aansluiting te vinden. Dit leidt dan tot een gemis. Kom tegemoet aan je verlangens en communiceer. Ventileren, is een belangrijke uitlaatklep die emotionele indrukken weer in behapbare proporties brengt. Zo ontwikkel je meer veerkracht om met deze bijzondere periode om te gaan.

Gesterkt door een verbonden gevoel, kunnen we het taboe rond eenzaamheid en het vastzettend patroon ervan doorbreken. Samen groeien we een nieuwe toekomst in.

Ik wens je een hartverwarmende eindejaarsperiode en een gelukkig nieuwjaar vol kansen om je wensen te vervullen.

Heb je niemand in je omgeving waar je bij kan ventileren of heb je nood aan meer professionele begeleiding? Contacteer Koromiro voor meer informatie of boek een gratis kennismakingsgesprek.